Report z Fotoexpedice Benátský karneval 2020

BlogFotoexpedicePortrét

Letos jsme opět vycestovali fotografovat Benátský karneval, stejně jako každý rok. Doprovázím vás tam jako vedoucí lektor a učím vás, jak zaznamenat street fotografie a pořídit vkusné a fotograficky kvalitní portrétní fotografie. Mám pro vás také nachystaný program, abyste Benátky zažili jako fotografové, nikoliv jako jako turisté. Témata výuky přesně respektují „formát“ Karnevalu a také časový harmonogram je nastavený tak, abychom fotili dostatečně odpočinutí a zrelaxovaní.

Fotoexpedici vedl Martin Kamín

Největší skupinu fotografií tvoří pochopitelně:

  • samotné portréty masek – potkáváme je na známých místech nebo si je vyhledáváme v ulicích. Je nutné dobře zvládnout fotoaparát a jeho nastavení a ovládání, protože modely někdy i spěchají, takže jejich zachycení není úplně snadné a těžko je dostáváte do pozic, které vám pro fotku vyhovují
  • architektura – tak samozřejmě Benátská republika (Nejjasnější republika benátská) je garancí, že architektury na focení máte dost a a dost. Jenže, abyste vytvořili zajímavou kompozicí, která nebude jen výcvakem, musíte počkat na změnu světla a vydržet na místě až do správného okamžiku. Mám v programu takové focení také. V Benátkách fotíme také oba známé mosty na Canale Grande

Benátský Karneval 2020

V tomto roce nás v Benátkách zastihla epidemie Covid-19, ale my jsme ještě dofotili, co jsme potřebovali. Zbytečně jsme neprchali „z boje“, což bylo fine, ale 100% jsem měl na mysli bezpečí všech lidí v posádce. Takže jsme vypustili z důvodu bezpečnosti poslední den Fotoexpedice.

Na fotografování jsem nejčastěji nasazoval ověřené streetové objektivy: 24 mm, 35 mm a 85 mm, a nic jiného jsem nepotřeboval. Je pravda, že jsem vozíval kdysi tradičně užitečný zoom Canonu 70-200 USM L IS f/2.8, ale postupně jsem ho pro jeho hmotnost 1,5 kilogramu opouštěl.

Pětatřicítka, kterou nafotím téměř všechno, mě nenechala na holičkách nikdy, protože její světelnost f/1.4 je prostě geniální a užitečná, použil jsem také 24 mm a pak na některé portréty delší 85. Na SONY A7III jsem měl půjčený SAMYANG 85 f/1.4. Podívejte se na další rady do Fotoporadny.