Mlhy v Toskánsku a fotografický ráj

Blog

Mlhy jsou důležitou fotografickou kulisou. Toskánsko pak představuje fotografický ráj, kam stojí za to 2x ročně jezdit. Chci se s vámi podělit o fotografie, které jsme z letošní květnové italské fotoexpedice dovezli.

Naše pravidelná fotografická cesta na jih začátkem května a potom na podzim na konci září je zajímavá nejen samotnou lokací a prostředím, ale také tím, že nám fotografům přináší mlhy. Fotografie krajiny s mlhou pak dodají naší cestě zlatonku na vrchol dortu.

Mlhy v Toskánsku a fotografický ráj

Fotit mlhy v protisvětle

Letos jsme měli štěstí, protože druhý den fotoexpedice pršelo, což v krajině zvlněných polí s osázeným obilím je nadějí na zamlžené ráno. Ráno, kdy teploty klesají k osmi nebo devíti stupňům nad nulou, se s prudkou změnou teploty vzduchu začne vypařovat voda a mlha, která tam mnohdy vydrží až do 11 dopoledne.

Focení se tak mnohdy prodlouží od ranních 6 hodin do 10. Jakmile máme práci hotovou, vždycky chceme navštívit místní bar, kde mají skvělé croissanty a samozřejmě pravou italskou kávu.

Letos se nám sice mlha dařila jenom jeden den, ale díky mé perfektní znalosti lokace jsme fotili na více místech a udělali jsme některé unikátní fotografie. A to píšu s vědomím, že z Itálie mám desetitisíce fotografií.

Mlhy v Toskánsku a fotografický ráj

Déšť vás nesmí odradit

Italské Toskánsko je jednou z nejzajímavějších lokalit, kde můžete udělat skvělé krajinářské fotografie. Máme tam dostatek času vyhrazeného na focení ráno i večer, to znamená za nejlepších světelných podmínek. Bydlíme přímo na lokaci, takže máme všechny lokace dostupné autem během 15 minut a máme dost času vyhrazeného na odpočinek a případně diskuzi nad fotografiemi.

Pro každého, kdo to s krajinářskou fotografií myslí vážně, potřebuje se v ní posunout k lepším výsledkům, naučit se nové postupy a získat cit pro krajinu, stíny a světla, je toskánská fotoexpedice tou nejlepší krajinářskou školou.

Už jenom proto, že prostředí je prakticky jedinečné a jako hlavní lektor se vám můžu věnovat celý den. Na konci dne v klidu „domova“ a zázemí diskutujeme nad technickými a fotografickými aspekty fotografií.

Mlhy v Toskánsku a fotografický ráj

Na fotoexpedici jsme hodně diskutovali také o aplikacích pro fotografii, které jsou užitečné, abychom je měli nainstalovány v mobilu. K tomuto tématu chci připravit co nejdříve samostatný článek, který budu publikovat tady ve fotoporadně. Chci jen připomenout, že další termín fotoexpedice do Toskánska máme na konci září a máme tam ještě volná místa, takže jste vřele vítáni a můžete se stále přihlašovat.