Fotoexpedice Skotsko: počasí jako zatím nikdy

BlogFotoexpedice

S mírným časovým odstupem jsem dal dohromady některé fotografie z Fotoexpedice Skotsko, která se konala v květnu až červnu 2022. Jednalo se o odloženou Fotoexpedici kvůli Covidu a nemožnosti cestovat, ale čekání se nám skutečně vyplatilo, protože jsme měli excelentní počasí a také se mi podařilo do našeho pevného programu vpasovat navíc focení jednoho majáku a cestu trajektem ze Skye na “pevninu”.

Celý program mám sestavený na míru pro své fotoexpedice již mnoho let a osvědčilo se mi, jak mám připraveny alternativy v případě změn počasí apod.

Proč Fotoexpedice Skotsko

Nesepisuji memoáry po proběhnuvších fotoexpedicích často, protože bych nic jiného asi nedělal, ale v případě Fotoexpedice Skotsko jsem se odvážil, protože se počasí úžasně povedlo, fotky se povedly a skvělá skupina prokázala nadmíru velké odhodlání se mnou šlapat do konců na Isle of Skye.

Jedno z lokalit, kde jsme byli mnohokrát a zatím se mi nepodařilo chytit správnou fázi přílivu a odlivu a k tomu ještě počasí je Talisker Bay. Předkládám vám černobílou fotografii.

Fotoexpedice Skotsko 2022 Martin Kamín

Květen ideální

Celá Fotoexpedice proběhla od 30. května a od samotného počátku jsme si užívali štěstí na počasí a dobrou orientaci podle radaru, dokonce jsem k tomu sepsal návod.

A to konstatuji s plným vědomím, že už na ostrovy hezkou dekádu jezdím fotografovat. Mnoho času jsme sedávali v dešti, čekali na západ, zda se Slunce ukáže z mraků, až se bude sklánět k západu. Často to nevycházelo. Letos: kam jsme přijeli, udělaly se ideální světelné podmínky a my se mohli naplno soustředit jen za správný okamžik a exponovat.

Fotoexpedice Skotsko 2022 Martin Kamín

Quairaing

Fotoexpedice Skotsko 2022 Martin Kamín

Splnil jsem všechny sliby a díky neskutečné disciplíně všem jsem mohl dokonce přidat nějakou třešničku na dort, jako cesta trajektem a focení na bílých písečných plážích západního pobřeží. Střídali jsme jednoduché kompozice, čekali na světlo, vraceli se na některé místa i opakovaně a samozřejmě jsme fotografovali s šedými neutrálními filtry s dlouhými expozicemi. Této fotografické technice se věnuji detailně samozřejmě i tady v naší Fotoporadně.

Fotoexpedice Skotsko 2022 Martin Kamín

Edinburgh

Já jsem si ještě po Fotoexpedici prodloužil skotský pobyt o návštěvu Edinburgu (Edinburgh) a samozřejmě kromě jiného jsem musel projít Victoria street. Stálo to určitě za to. Turistů bylo sice dost, a po odpočinku lidí na Isle of Skye vládlo trochu napětí, ale i tak se v takto krásném městě dá nafotit hezká reportáž.

Edinburgh fotoexpedice Skotsko