Hustopeče a jejich mandloně. 3 rady, jak fotit rozkvetlý sad.

Blog

Rozkvetlé mandloně jsou nádherným a romantickým motivem pro focení. Hustopeče u Brna a příchod jara přepadnou sad a potvrdí, že se příroda probouzí ze zimního spánku. S prvními slunečními paprsky začínají mandloně rozkvétat, a to je okamžik, který stojí za zachycení. Hustopeče jsou ideálním místem pro tuto jarní krásu, ať už jste nadšený fotograf nebo jen milovník přírody.

Na jižní Moravu pořádám 2x ročně Fotoexpedici Moravské Toskánsko. Kdybyste měli zájem, můžete se přidat (Aktuálně máme duben vyprodaný, ale říjen je volný).

Připravil jsem vám krátký článek s tipy, jak mandloně fotografuji. Není to asi vyčerpávající návod, ale třeba v něm najedete vlastní příběh a vlastní cestu pro kreativní tvorbu.

Hustopeče u Brna mandloně jak

Jak fotit mandloně

  • Správný čas: Mandloňové stromy kvetou na jaře, obvykle v březnu a dubnu. Vyberte si den s hezkým slunečním svitem, kdy jsou květy v plném rozkvětu.
  • Místo: Hustopeče mají několik sad s mandloňovými stromy. Vyberte si místo s dobrou kompozicí a dostatečným množstvím květů.
  • Objektiv: Použijte objektiv s větším ohniskem, například 50 mm nebo 85 mm, abyste zachytili detaily květů a stromů.
  • Kompozice: Experimentujte s různými úhly a kompozicemi. Zkuste fotografovat zblízka, zespodu nebo z boku. Nebojte se také využít okolního prostředí, jako jsou cesty, zahrady nebo budovy.
  • Světlo: Nejlepší světlo pro focení kvetoucích stromů je ráno nebo večer, kdy je slunce měkké a teplé. Vyhněte se ostrému polednímu slunci.
  • Detaily: Zachyťte detaily, jako jsou květy, větve a listy. Focení zblízka může vytvořit krásné a intimní snímky.
  • Model: Pokud máte možnost, požádejte někoho, aby se stal modelem. Osoba v rámci snímku může přidat měřítko a emocionální prvek.
  • Postprodukce: Po focení si dejte čas na úpravu snímků. Zvýrazněte barvy květů a vytvořte harmonický vzhled.

Jakou fototechniku na mandloně?

Když se dívám do svého Lightroomu na zastoupení fotografií, mám nafoceno několik fotografií s objektivem 35 mm, konkrétně Sigma 35 mm f/1.4 ART.

Následuje objektiv Canon EF 24 mm f/1.4 USM L s 30procentním zastoupením a nakonec 60 procent fotografií jsem pořídil pomocí Canon EF 70-200 f/4 USM L.

Když fotografujete objektivem 20-24-35 mm, dostanete širší perspektivu a můžete pracovat s širším pozadím. Dovolí vám to zahrnout do popředí nějaký objekt – třeba květ nebo kmen stromu a pořád v pozadí budeme moci zobrazit další stromy nebo nebe.

Na nebe si dejte pozor, aby v něm byl nějaký příběh nebo kresba. Pokud bude pouze modrá obloha (azuro) nebude to úplně snadné pro vykreslení té správné jarní atmosféry.

Pokud budete fotografovat nějakým delší ohniskem – v mém případě se mi hodil zoom 70-200 mm, zkuste do obrazu zakomponovat květny nebo kmeny a pak na pozadí nějaký další příběh. Mohou to být lidi na horizontu nebo další mandloně nebo klidně tmavý kmen stromu. Pamatujte, že s tímto ohniskem byste měli maximálně otevřít clonu, abyste pomocí hloubky ostrosti oddělili pozadí a popředí obrazu.

Co černobílá fotografie?

Tak to je velká otázka. Černobílá vám v něčem může pomoci a v něčem může být zrádná, ale když si vyberete mandloně na horizontu, můžete dokázat pomocí obrysů mandloní vykreslit nějaký příběh. O to více, byste ale měli počkat na spíše zamračenou oblohu, abyste na pozadím měli „nějaký příběh“.

Hustopeče u Brna mandloně jak

Galerie

Proč Hustopeče?

Hustopeče jsou známé také tím, že jejich Mandloňový sad je jeden z největších u nás. Jiné najdete také v Praze na Petříne, Kamenci u Brna, Pálavě a jinde.

Mandloně jsou krásné stromy, které jsou majákem přicházejícího jara. Hustopečská Mandlárna v České republice má unikátní mandloňové sady, které stojí za návštěvu. Slaví se den mandloní: 27. března, kdy mandloně obvykle vykvétají. Tento svátek se slaví od roku 2021.

Město Hustopeče spravuje dva mandloňové sady. Kamenec má rozlohu 1,7 ha a roste v něm asi 400 stromů. Na Hustopečském starém vrchu roste další sad s přibližně 530 mandloněmi na ploše asi 2,7 ha. Oba sady jsou krásným místem pro vaše fotoprocházky.